fbpx
„Nu-i așa că iubirea înfrânge răul? (Ana, 7 ani)“

O decizie rușinoasă – desființarea TVR Cultural

de

Prolog:

,,TVR are misiunea să promoveze (…) valorile limbii române, ale creației autentice, culturale, științifice, naționale și universale.” (Misiunea TVR. Extras din Raportul de activitate al TVR, pe anul 2011)

*

În ultimul deceniu, TVR Cultural și-a asumat misiunea de alfabetizare culturală a celor mulți. Căci un ,,Abecedar” al civilizației și al culturii a oferit, în tot acest timp, postul de televiziune amintit.

Datorită postului TVR Cultural au ajuns la publicul telespectator piese de teatru; spectacole de operă; concerte; spectacole de dans; filme de artă; documentare; festivaluri de teatru (Festivalul de Teatru de la Sibiu), festivaluri de film, festivaluri de muzică (Festivalul Internațional George Enescu), mii de reportaje, interviuri, dezbateri, știri culturale – cam tot ceea ce televiziunile particulare difuzeză cu parcimonie căci, nu-i așa, cultura nu face rating.

Datorită lui Grigore Leșe și emisiunii La porțile ceriului de la TVR Cultural cei din urmă oameni adevărați dintr-o lume autentic românească pe cale să se stingă s-au arătat celorlalți. Oameni pe care la alte televiziuni nu îi vedem mai deloc căci, nu-i așa, autenticitatea nu face rating.

Datorită lui Daniel Cristea-Enache și emisiunii lui de la TVR Cultural (Literatura de azi – nominalizată la Premiile Radio România Cultural pentru anul 2011), telespectatorii au aflat că literatura unor scriitori ca Emil Brumaru, Eugen Simion, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleșu, Dan C. Mihăilescu, Norman Manea, Răzvan Petrescu, Ioan Mureșan, Ileana Malancioiu Radu Cosașu, Ștefan Agopian, Dorin Tudoran, Dan Lungu, Filip Florian ș.a. (regret ca nu îmi amintesc toate numele invitaților!), că literatura acestora sau că literatura în general nu este un produs expirat. La TVR Cultural Alex Ștefănescu a realizat emisiuni de inițiere în istoria literaturii (Istoria literaturii române contemporane, povestită de Alex Ștefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale în 2008), ori emisiuni-îndreptar-de-lectură în care a vorbit fie despre cărți proaste (Tichia de mărgăritar), fie despre cele mai bune cărți apărute după 1989 (Iluminatul public); tot la TVR Cultural se contabilizau, cu câțiva ani în urmă, Restanțele criticii literare, într-o emisiune moderată de Eugen Negrici. La TVR Cultural s-a vorbit – cu folos – despre literatură, chiar dacă, nu-i așa, literatura nu face rating.

La TVR Cultural, timp de 10 ani, Horia Roman-Patapievici și-a propus recuperarea elitelor românești de pretutindeni, invitându-le în emisiunea Înapoi la argument. Chiar dacă nu elitele sunt cele care fac rating, la TV.

Iar despre istoria recentă a României s-a vorbit la TVR Cultural mai abitir decât într-altă parte, chiar dacă istoria națională nu face rating. Un singur exemplu: emisiunea lui Sejărel Olaru, despre Rezistența prin cultură a intelectualilor români, timp de o jumătate de secol de represiune comunistă.

Daniela Zeca Buzura (de 8 ani – directoarea postului) și întreaga echipă a TVR Cultural și-au asumat o misiune idealistă: aceea de A EDUCA (deși educația nu face rating).

Au făcut asta așa cum se face, la noi, orice îndeletnicire de acest fel. În primul rand, cu bani puțini: 1,5% din bugetul TVR. Cu investiții minime (în 2011, cu 30% mai puține investiții în producțiile proprii); apoi – creând, improvizând, ratând uneori, dar construind mai departe, cu încăpățânare, un post ce dobândise o identitate (fapt care nu se poate spune, de pildă, despre TVR2).

Dar, ca orice lucru bun, aceasta întreprindere ambițioasă nu a scăpat nepedepsită.

*

Epilog:

TVR Cultural nu va mai exista. Unele emisiuni marca TVR Cultural vor fi preluate, cică, de TVR 2, un post care în anul 2011 consacra culturii 7 ore din totalul orelor emisie (0, 08%), iar divertismentului 1618*.

,,Valorile limbii române, ale creației autentice, culturale, științifice…” etc. etc. etc. nu vor face rating, nici măcăr cât au făcut pe TVR Cultural. Căci vor fi livrate privitorilor ,,într-o viziune nouă, atractivă, dinamică, adresată unui public activ” nu sistematic, ci pe apucate; în mod sigur – la ore la care nu vor face rating; laolaltă cu emisiuni distractive, filme, talk-show-uri, alte asemenea. Un talmeș-balmeș.

Împotriva acestei decizii abuzive, peste șapte mii de oameni au semnat această petiție. Mă număr printre ei. Oricine poate să facă măcar același lucru. Alții au hotarat să iasă în stradă. Lucia Hossu-Longin, membră a Consiliului de Administrație care a decis soarta TVR Cultural a ales să vorbească în favoarea acestui post de televiziune, într-un interviu incendiar: vă rog să îl citiți, pentru a afla – printre altele – că povestea cu ,,rebrenduirea” TVR2 în TVR2 Cultural e o minciună sfruntată. Numeroși alți intelectuali au luat atitudine. Sunt reacții corecte, nobile și, până la urmă, firești la o decizie abuzivă.

Oricât de utopic ar părea, nădăjduiesc și îmi doresc ca asemenea gesturi să aibă ca rezultat îndreptarea deciziei rușinoase de desființare a TVR Cultural.

*Datele vehiculate in acest text au fost preluate din Raportul pe anul 2011, al TVR: http://www.tvr.ro/raport-de-activitate.html#view

 

 

Categorii:
Opinii

Comentarii

  • Din pacate, Elwis a decis… Eu intelesesem aseara ca TVR 2 se transforma in TVR 2 Cultural, vezi Doamne, cultura va beneficia de o acoperire mai mare… Iar acum aflu din interviul d-nei Longin ca „TVR 2 nu va fi un post cultural. Foarte puţine emisiuni de pe TVR Cultural se vor regăsi pe TVR 2. Am văzut o grilă de programe, în lucru, în care am constatat că va fi un jurnal cultural, dimineaţa, iar apoi, seara, va fi un concert sau o seară de teatru, poate şi o emisiune culturală. Atît. Va fi, şi asta e bine, un post generalist. În rest emisiuni politice, divertisment, emisiuni sociale. Identitatea TVR Cultural nu se va regăsi pe TVR 2.”
    No comment… Abonamentul tv este inclus in factura de curent, nimeni nu se poate sustrage de la plata lui. Si-atunci, de ce nu sunt bani?!

    Marilena Guduleasa 16 august 2012 18:45 Răspunde
    • Probabil ca da, o restructurare in interiorul TVR era necesara: sau cel putin asta am inteles eu din ceea ce am mai citit pe ici pe colo, despre TVR. Insa, Marilena, da-mi voie sa nu cred o iota din declaratiile binevoitoare ale domnului Claudiu Saftoiu.

      Ioana Revnic 16 august 2012 21:28 Răspunde
      • …nici el nu crede in cuvintele lui. le-a invatat ca un papagalul. 🙂

        C. Elwis 17 august 2012 7:38 Răspunde
        • In numele corectitudinii politice pe care o tradeaza discursul domnului Saftoiu :), va rog sa ii acordati prezumtia de nevinovatie. Si va rog sa nu il jigniti. Nu fiti atat de rau – ca mine!

          Ioana Revnic 17 august 2012 20:24 Răspunde

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title