fbpx
„Nu-i așa că iubirea înfrânge răul? (Ana, 7 ani)“

Rugăciuni și praznic împărătesc

de

În tradiția ortodoxă, Fecioara Maria se bucură de preacinstire (sau de supravenerare), căci ea este ,,mai cinstită decât Heruvimii și mai mărită fără de asemănare decât Serafimii”. După moarte a fost mutată la Cer cu trupul. De acolo, mijlocește rugăciunile oamenilor către Fiul Ei și se roagă neîncetat pentru noi, așa cum o spune și Troparul sărbătorii de astăzi:

,,…întru adormire lumea nu o ai părăsit, de Dumnezeu Născătoare. Mutatu-te-ai la viață, fiind Maica vieții, și cu rugăciunile tale izbavești din moarte sufletele noastre”.

Prima rugăciune pe care am învățat-o în copilărie a fost Născătoare de Dumnezeu; o rugăciune în care Sfintei Fecioare i se aduce laudă cu aceleași vorbe cu care, potrivit Evanghelistului Luca, a fost salutată de Arhanghelul Gavriil la Bunavestire (,,Bucură-te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei!” – Luca 1,28) sau de mama Sfântului Ioan Botezătorul, Elisabeta: ,,Binecuvântată eşti tu între femei şi binecuvântat este rodul pântecelui tău” (Luca 1,42).

E rugăciunea care îmi aduce, oricând o rostesc, alinarea.

De praznicul împărătesc al Adormirii Maicii Domnului, un gând curat, urări de La mulți ani! tuturor celor care poartă nume sfânt și, în dar, o altă Rugăciune:

Noi ce din mila Sfântului
Facem umbră pământului,
Rugămu-ne’ndurărilor,
Luceafărului mărilor.
Ascultă-a nostre plângeri,
Regină peste îngeri;

Din neguri te arată,
Lumină dulce, clară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea Fecioară,
Marie!

Crăiasă alegându-te,
Îngenunchem rugându-te
Înalţă-ne, ne mântuie
Din valul ce ne bântuie.
Fii scut de întărire
Şi zid de mântuire.

Privirea-ţi adorată
Asupră-ne coboară,
O, Maică Preacurată
Şi pururea fecioară,
Marie!

Mihai Eminescu

 

Tag-uri:
Categorii:
Altceva

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title