fbpx
„Nu-i așa că iubirea înfrânge răul? (Ana, 7 ani)“

Îmi doream să fiu Aleasa

de

Citeam Spărgătorul de nuci când eram copil și îmi doream să fiu Maria.

În primul rând, pentru că Maria era unul din personajele principale. Apoi pentru că, la un moment dat, se bucura în exclusivitate de grija părinților, ca și cum fratele ei – Fritz –nici n-ar mai fi existat. (Am și eu un frate. Mai mic. Care, mai demult, mă enerva la culme!)

În sfârșit, îmi plăcea Maria pentru că îmi doream să fiu Aleasa cuiva, iar fata asta era o aleasă: aleasă să cunoască taina Spărgătorului de nuci pe care îl primise în dar de Crăciun; aleasă să călătorească prin lumi ciudate; aleasă să afle povești de tot felul.

La alte vârste, după ce am aflat că binele nu aduce (doar) bine, că nu toate promisiunile sunt sfinte, iar unele lucruri nu țin exclusiv de vrerile noastre, îl iubeam pe Spărgătorul de nuci, tânărul frumos transformat în unealtă de Regina Șoarecilor, după ce acesta o salvase pe prințesa Pirlipat.

Pirlipat este prefăcută într-o creatură hidoasă de aceeași Regină. Pentru ca să nu rămână pe veci schimonosită, prințesa trebuie să mănânce miezul unei nuci rare – Krakatuk. Iar fructul trebuie să fie spart între dinți de către un bărbat care nicicând nu pusese briciul pe obraz, ca să se bărbierească. Și nici nu purtase cizme vreodată.

Acesta se dovedește a fi însuși nepotul ceasornicarului Drosselmayer. Meseriașul fusese chemat la palat de împăratul ținutului, tatăl prințesei, ca să desfacă vraja aruncată asupra lui Pirlipat. Cel care o va salva pe prințesă urma să o ia de soție. Tânărul reușește să alunge blestemul, dar este transformat de Regina neamului șoricesc într-un amărât și detestabil spărgător de nuci. De care Pirlipat se arată oripilată. Și care – se știe! – ajunge în mâinile Mariei Stahlbaum, ca dar de Crăciun primit de la straniul Drosselmayer, nașul ei.

La anii de acum, cel mai drag personaj din povestea lui E.T.A. Hoffmann mi-e Drosselmayer.

Aproape hidos; bătrân; venit parcă dintr-altă lume: ,,Mic de statură și slab, cu fața plină de riduri, avea ochiul drept acoperit cu un petic negru. Era complet chel și, de aceea, purta mereu o perucă albă… În ciuda înfățișării lui…, era un om foarte inteligent. Era fascinat de măsurarea timpului și învățase tot ceea ce era de știut despre ceasuri și pendule…”

Îmi place Drosselmayer pentru că știe multe. Pentru darurile pe care le aduce Mariei și lui Fritz (,,…avea câte o surpriză minunată pentru copii ascunsă în buzunarele hainei. Putea fi un omuleț caraghios, dintre cei care își rotesc ochii și fac reverențe, sau o cutie din care sărea o pasăre ori vreo altă jucărie încântătoare”). Pentru că spune povești.

Și – mai ales –pentru că nu uită să se copilărească.

Spărgătorul de nuci se ”asortează”, în mod convențional și clișeizat, cu sărbătoarea Crăciunului. Dar eu recitesc povestea ori de câte ori vreau să îmi hrănesc încrederea în forța imaginației și în trăinicia prieteniilor. Sau când, pur și simplu, vreau să mă bucur – copilărește.

Istoria aceasta despre prietenia dintre două ființe care aparțin unor lumi diferite; despre cum bunătatea și dragostea se dovedesc a fi, totuși, salvatoare, e de văzut la Teatrul Nottara.

Luni,10 octombrie, de la ora 18.15, la Nottara, Teatrul de Revistă Ginta Latină din Chișinău deschide Festivalul Fest(in) pe Bulevard cu „Notenkraker sau… al cincilea anotimp…”. Un spectacol în regia lui Mihai Țărnă. O adapare (”obraznică” – spune regizorul într-un interviu televizat) a basmului ”Spărgătorul de nuci şi regele șobolanilor” de E.T.A. Hoffmann.

Mai multe detalii despre Festival și bilete la acest spectacol se găsesc aici: http://festinpebulevard.ro/ro/bulevardul-comediei/notenkraker-sau-al-cincilea-anotimp

În 2015, la Gala Premiilor Uniunii Teatrale din Moldova, editia a XIV-a, Uniunea Teatrală din Moldova (UNITEM) a premiat ,,Notenkraker sau …al cincilea anotimp…” cu: Premiul pentru cel mai bun spectacol pentru copii (cu toate că este un spectacol pentru toate vârstele) și cu Premiul pentru cea mai bună creație muzicală originală.

Spectacolul a fost nominalizat și la Premiul pentru regie; Premiul pentru rol feminin secundar; Premiul pentru cele mai bune costume.

Cea de-a de-a IV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru FEST(IN) pe Bulevard are loc în perioada 10-22 octombrie 2016, la Teatrul Nottara.

FEST(IN) pe Bulevard înseamnă…– Citește mai departe pe Bunatate.ro .

Tag-uri:
· ·
Categorii:
Altceva

Lasă un comentariu:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Menu Title